Kontakt

sklep@vega-test.pl

Kontakt telefoniczny:

Pon - pt   8 - 17

tel. 501 701 883

Odbiór osobisty:

Warszawa Praga Płd

Badanie Vega Test:

535 005 005

http://www.vega-test.pl/KONTAKT.html

Tu jesteśmy
    
Promocja

Stevia stewia słodzik pastylki BIO NATURA 100 szt.

15,00 zł 12,00 zł

Producent: BIO NATURA
Kod: stevpast100szt
Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny (4 op.)
Waga:0.20 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:op.

STEVIA BIO NATURE  pastylki 100 sztuk

 Zawartość: Steviosid, Sodium, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.

Produkt wolny od: cukru , drożdży, glutenu, mleka ,laktozy, jaj, aromatów i innych chemicznych substancji oraz sztucznych słodzików.

Nie wywołuje efektów toksycznych. Nadaje się dla Diabetyków.

1 tabletka odpowiada ok.1 łyżeczce cukru rafinowanego.

Wyprodukowany i laboratoryjnie sprawdzony w BRD. Spełnia wszystkie wymogi produktu spożywczego.

Mieszkańcy Paragwaju i Brazylii od stuleci używają "słodkich liści" do osładzania gorzkiego smaku ziołowych napojów leczniczych i herbaty. Od blisko dwudziestu lat Japończycy stosują ekstrakt z liści tej rośliny jako bezpiecznego, naturalnego, niekalorycznego słodzika. W wielu innych krajach wzbudza ona ogromne zaciekawienie i jest tematem niezliczonych rozpraw naukowych, ponieważ może zrewolucjonizować naszą dietę, a tym samym cały rynek spożywczy. Rośliną tą jest STEWIA, w wolnym tłumaczeniu "słodkie liście", w botanice znana jako Stevia Rebaudiana.

Pochodząca z Paragwaju Stevia Rebaudiana Bertolini została odkryta i opisana z końcem XIX-tego stulecia przez włoskiego badacza Moisesa Giacomo Bertoliniego, któremu także zawdzięcza swoją nazwę. Nie wiadomo z jakich przyczyn, w maju 1997 roku UE sporządziła ustawę, która zabraniała uprawy i handlu stevią na terytorium krajów należących do Unii. Fakt ten tym bardziej zaskakuje, iż ustawa w dość przejrzysty sposób reguluje sposób postępowania w odniesieniu do produktów żywnościowych. Według niej bowiem nowe produkty wymagają zezwolenia na podstawie naukowego atestu, w przeciwieństwie do tradycyjnych, które dopuszczane są na rynek bez zezwolenia, z uwagi na ich bezpieczeństwo potwierdzone przez długoletnie użytkowanie. Stevia traktowana jest jako nowy produkt, mimo, iż używa się jej w UE od ponad 15 lat, a w Ameryce Południowej znana i używana jest od wieków! W tym czasie nie zanotowano żadnych skutków ubocznych stosowania tej rośliny.

Dlaczego dopiero teraz Stevia pojawiła się jako produkt spożywczy w UE?

Aby uzyskać aprobatę UE, Stevia musiała zostać gruntownie przebadana. Należało wykluczyć wszystkie jej przeciwwskazania i potwierdzić jej słodkość. Na badania nad Stevią wydano wiele milionów euro.

Od grudnia 2011 roku w krajach Unii Europejskiej Stevia figuruje jako produkt spożywczy.

Czy można używać Stevii do gotowania i pieczenia?

TAK! Można używać jej w kuchni. Uwaga: Stevii należy używać w zupełnie innych proporcjach jak konwencjonalnego cukru.

Czy Stevia może całkowicie zastąpić konwencjonalny cukier?

Z powodu swoich właściwości Stevia na pewno będzie używana w wielu niskokalorycznych produktach. Coca-cola zgłosiła już około 30 patentów na niskokaloryczne produkty. Kiedy dokładnie Stevia zawojuje nasz rynek – to trudno określić.

Nasz produkt został poddany gruntownym badaniom mikrobiologicznym na czystość glikozydu oraz na zawartość pestycydów i metali ciężkich.

Jak dobry i zdrowy jest nowy cukier Stevia?

Stevia uważa się za nową, naturalną alternatywę dla cukru. Substancja ta jest od 30 - 300x słodsza od konwencjonalnego cukru, nie tuczy, ani nie powoduje próchnicy. Od grudnia 2011 w krajach Unii Europejskiej Stevia figuruje jako produkt spożywczy. Jaka jest prawda o cukrze z tej rośliny? Dziś chcemy odpowiedzieć na najważniejsze nurtujące wszystkich pytania.

Czym jest?

Stevia pozyskiwana jest z rośliny Stevia Reubaudiana, ta nazywana jest również „miodowym zielem” lub „słodkim zielem”.

Skąd pochodzi?

Szwajcarski botanik Moises Giacomo Bertolini odkrył tę roślinę w 1887 roku w czasie swojej podróży po Ameryce Północnej.

Jak jest słodka?

Roślina jest ok. 30 x słodsza od konwencjonalnego cukru, ale podczas procesu przeróbki dochodzi do zwiększenia nawet do 300x.

Jak jest otrzymywany STEVIOSID?

Najsłodszym składnikiem rośliny jest tzw. Steviosid. Jest pozyskiwany z liści Stevii. Liście najpierw są suszone, a następnie za pomocą wody lub alkoholu wydobywa się tą najbardziej pożądaną substancję. Jest ona następnie czyszczona i krystalizowana.

Ponieważ proces wydobywania z liści Stevii Steviosidu jest procesem chemicznych, nie można tego produktu Stevii nazwać naturalnym słodzikiem!

Czy Stevia jest zdrowsza od zwykłego cukru?

TAK! Konwencjonalny cukier może prowadzić do wielu chorób, np. próchnicy, nadwagi czy też zaburzeń układu naczyniowego. Stevia nie zawiera prawie żadnych kalorii, jest polecana także dla diabetyków. Plotka, że Stevia może doprowadzić do impotencji jest nieprawdziwa!

Jakie produkty można słodzić Stevią?

W przemyśle spożywczym Stevia jest wykorzystywana do produkcji musli, konserw rybnych, chipsów, niskokalorycznych jogurtów i lodów. Używa się jej również do konfitur, wyrobów czekoladowych, zup, bulionów, czy też do produkcji bezalkoholowego piwa. Dzieki przypisanemu do Stevii numerze E960, można sprawdzić na opakowaniu, czy została ona użyta przy produkcji.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Produkt niedostępny
O PRODUKT OZNACZONY JAKO Produkt  niedostępny
PROSZĘ PYTAĆ KLIKAJĄC NA Zapytaj o produkt  
Diagnostyka vega test:

www.vega-test.pl
tel.535005005

Szukaj

Wpisz szukany produkt


Wyszukiwanie zaawansowane
Zaloguj się

e-mail:

Hasło:

...jest pusty

Ilość produktów w przechowalni: 0

Zobacz

Producent
Powiadomienia

Stevia stewia słodzik pastylki BIO NATURA 100 szt.

Daj trochę serca
    
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.